CEIP Sant Vicent Ferrer
Des de fa uns anys s’han intensificat les activitats que es treballen conjuntament amb el centre escolar a La Rodana.
Un dels projectes treballats amb el centre escolar i de més projecció en la societat és El Passeig de les Dones. L’alumnat ha sigut una peça important en la creació d’aquest recorregut, ja que foren els i les estudiants les qui decidiren quins noms formaven part d’ell. Però, cal recordar, que aquest projecte no està tancat, sinó que és un projecte viu que pot anar creixent amb la incorporació de noves dones.
La vinculació entre La Rodana i el centre escolar està molt present durant tot el curs i són moltes les activitats que desenvolupen ací, ja siga en relació amb la natura (estudiant plantes i arbres), l’esport (fent carreres o senderisme) o l’educació en igualtat de gènere.
Arts escèniques, música...
La muntanya de La Rodana s’ha configurat com un espai escènic únic, on l’art invadix la natura omplint-la de música, poesia, dansa i sentiment. Ha estat el lloc ideal per a diverses presentacions i activitats culturals a càrrec habitualment de la companyia Hort Art, una associació formada per dos ballarins que busquen promocionar i difondre l’art contemporani en totes les seues modalitats i que compta amb el suport de l’Ajuntament.
Hort Art ha organitzat a La Rodana, el Bosc Mediterrani i el Passeig de les Dones diversos tallers de poesia i dansa que fan gaudir i viure aquest entorn natural d’una manera diferent. La interacció amb la natura i la participació del públic són dos dels pilars fonamentals d’aquestes creacions escèniques.
Tant de dia com de nit, les propostes d’Hort Art han permés redescobrir La Rodana des d’una nova perspectiva.
Memòria
La Rodana i, concretament, la zona del Bosc Mediterrani s’ha configurat com un espai on recordar destacades personalitats vinculades directament amb Faura o amb els valors que es defenen. Diverses plaques honren la memòria d’aquestes persones, fent que la seua història no caiga en l’oblit.
"La Tella" i Joan Pellicer
El Dia de l’Arbre de 2008, 25 anys després d’un fatídic incendi que va cremar La Rodana, s’inauguraven dues plaques commemoratives al Bosc Mediterrani. La primera d’elles és un reconeixement al Grup Cultural “La Tella”, que va encapçalar les tasques de repoblació d’aquest paratge natural i que va impulsar el lema “La Rodana és de tots i la volem verda».
La segona està dedicada al botànic Joan Pellicer i Bataller, que havia mort en 2007. L’espai dedicat a qui està considerat el naturalista més rellevant a la Comunitat Valenciana des de Cavanilles posa en valor la seua dedicació pel patrimoni etnobotànic valencià.
Lluís Ocaña Navarro
El 23 d’octubre de 2011, l’Ajuntament de Faura va retre homenatge a qui fora alcalde de la localitat entre gener del 1937 i abril del 1938, presidint el Consell Municipal, Lluís Ocaña Navarro. La inauguració d’aquest espai, que va ser també un acte de record i desgreuge al nostre “tio Lluís”, va tindre lloc el mateix dia en què es complien 71 anys del seu afusellament al cementeri de Paterna, en 1940, per defensar la legalitat republicana. La seua placa rememora “un alcalde socialista i republicà que va morir per defensar les seues idees i els drets fonamentals”.
Guillem Agulló Salvador
També al Bosc Mediterrani, l’Ajuntament de Faura va retolar un espai en memòria de Guillem Agulló, un jove assassinat per un grup d’extrema dreta a Montanejos. La data d’inauguració d’aquesta nova placa, on es pot llegir “A Guillem Agulló Salvador i a totes les víctimes de l’odi i la intolerància”, es va fer coincidir amb el 24 aniversari de la seua mort, el 10 d’abril de 2017.
Joanot Martorell
L’any 2017 durant el Dia del Llibre en Valencià, que se celebra cada 20 de novembre, es va inaugurar un espai dedicat a “Joanot de Martorell”, donada la transcendència que va tindre en les lletres valencianes i perquè la família dels Martorell es troba indissolublement unida al nom de Faura, ja que foren titulars del senyoriu de Faura-Almorig des de finals del segle XIV i fins a l’any 1406.